Siirry sisältöön Siirry navigointiin
Autoni
Tarkennukset

Osta Tiivisteet

5 329 Tulokset
*OVH: Ohjevähittäismyyntihinta

Auton tukivarsi

Tukivarsi on auton pyöräntuennan osa, joka liittää olkakappaleen apurunkoon tai koriin. Tukivarsi voi olla tanko, putki, kotelo tai kehikko. Tukivarsi voi tukea akselia pituus- tai leveyssuunnassa, jottei akseli liikkuisi kummassakaan suunnassa itsekseen. Pyöräntuennalla taas tarkoittaa niitä komponentteja, joilla pyörät tai akselit on yhdistetty auton runkoon. Toisinaan pyöräntuennasta käytetään myös nimitystä pyöränripustus mutta tosiasiassa pyörät eivät riipu muulloin kuin auton ollessa ilmassa. Pyöräntuennan tehtävänä on tukea ja ohjata pyörien ja korin keskinäistä asentoa kiihdytys-, jarrutus- sekä sivuttaisvoimia vastaan.

Pyöräntuennan rakenteet

Joustintuki on ylivoimaisesti yleisimmin käytetty etupyöräntuennan rakenne. Joustintukeen kuuluu poikittainen alatukivarsi, kolmiotukivarsi tai L-tukivarsi sekä pystysuuntainen jousijalka, johon on sijoitettu sekä kierrejousi sekä iskunvaimennin. Joustintuen etuina ovat yksinkertainen rakenne ja siksi huokeat valmistuskustannukset, haittana taas hieman epätäydellinen pyörän ohjaus joustoliikkeissä. Takapyöräntuennan rakenteita on useita. Jäykällä taka-akselilla tarkoitetaan rakennetta, joka on jousitettu kierrejousilla. Tämä vaatii vähintään kaksi pitkittäistukivartta lähelle akselin päitä sekä poikittaistuennan, joka hoidetaan useimmiten ns. Panhard-tangolla. Tämä on poikittainen tukitanko, joka on yhdistetty akseliin lähelle sen toista päätä ja runkoon vastakkaiselle puolelle. Erillisjousitettu taka-akseli tuetaan useimmiten viistoilla kolmiotukivarsilla, varsinkin jos kyse on takavetoisesta autosta. Viistot kolmiotukivarret hoitavat samalla kertaa sekä pitkittäis- että poikittaistuennan. Yhdystukiakselisto on nykyisin kaikkein yleisin rakenne takapyöräntuennassa. Yhdystukiakselistoon kuuluvat pitkittäiset tukivarret. Ne ovat etupäästä yhdistetty toisiinsa puolijäykällä poikittaispalkilla. Palkki toimii samalla takapyörien kallistuksenvaimentimena. Yhdystukiakselisto on käytössä vain etuvetoisissa autoissa. Monimutkaisesta rakenteestaan huolimatta monivarsituenta on yleistynyt henkilöautoissa. Monivarsituennassa kumpikin takapyörä on tuettu vähintään viidellä tukivarrella, jotka on suunnattu siten, että pyörän asento pysyy erinomaisena kaikissa ajotilanteissa. Suunnikastuenta, jossa on päällekkäiset kolmiotukivarret, on toinen yleisesti käytetty rakenne. Siinä on poikittaiset kolmiomaiset tukivarret, jotka yleensä ovat hieman eripituiset ja erisuuntaiset. Sillä tavoin voidaan pyörän asentoa hallita hyvin koko joustoliikkeen matkalla. Pääasiallisesti erilaisesti tukivarsimuodot eroavat vain asennussuunnan suhteen niin, että jousitukseen on toisissa akselimalleissa voitu rakentaa tukivarren sijaan muita varsia kuten liukuvia varsia ja viistotankoja. Yksittäisjousituksessa tukivarsi käytetään pyörän sitomiseen koriin. Yleisin pyöräntuenta on kolmiotukivarsi. Kolmiotuetussa ratkaisussa pyöräntuenta on sidoksissa etumoottoriin, vetoakselin alapuolella pyöränkannattimeen ja molemmilla muilla puolilla ajoneuvon runkoon.

Tukivarren vaihtaminen

Tukivarret itsessään kestää pääsääntöisesti koko auton eliniän. Tukivarsissa on kuitenkin kumiheloja sekä niveleitä, jotka ovat kulutustavaraa. Kumihelojen ja nivelin vaihtamista varten täytyy tukivarsi irrottaa autosta. Normaalissa tilanteessa tämä tarkoittaa auton nostamista nosturilla, renkaan ja tukivarren irrottamista. Yleensä helan vaihtotyö on varsin nopea ja vaivaton prosessi. Joissakin tapauksissa voi olla järkevää vaihtaa koko tukivarsi, jos tukivarsi on alkuperäinen ja ruostunut huonoon kuntoon. Uudessa tukivarressa on yleensä uudet helat valmiina, joten tämä säästää aikaa ja vaivaa. Tilaa varaosat autoosi nyt edullisesti osoitteesta Auton-varaosat24.fi.