Siirry sisältöön Siirry navigointiin

Osta Rekisterikilven valo

128 Tulokset
*OVH: Ohjevähittäismyyntihinta

Valot lisäävät turvallisuutta

Autoissa on lukuisia valoja eri toimintoja varten. Ajovalot valaisevat edessä aukeavaa pimeää tietä, rekisterikilven valo varmistaa, että muut voivat lukea kilven numerot, ja jarruvalot varoittavat takana tulevia autoja siitä, että hidastat vauhtia tai pysähdyt. Vilkuilla tiedotat muita tiellä liikkujia kääntymisaikeistasi, ja hätävilkkuja käytetään niiden nimen mukaisesti hätätilanteissa. Ajovalojen suhteen Suomi lukeutuu niihin maihin, joissa valot on pidettävä päällä myös valoisaan päivänaikaan. Joissain valtioissa ajovaloja on pakko käyttää ainoastaan auringonlaskun ja auringonnousun välisenä aikana. Hätäajoneuvot käyttävät valoja hätätapauksissa, ja ne viestivät vilkkuvilla sinisillä valoilla muita tienkäyttäjiä lähestyvästä hätäajoneuvosta, jolloin he voivat väistyä sivuun ja taata esteettömän kulun poliisille, ambulansseille ja palokunnalle.

Auton valojen historia

Ensimmäisissä autoissa valot toimivat polttoaineella, ennen kuin sähkövalot yleistyivät. Esimerkiksi Fordin T-malli käytti ajovaloina karbidilamppuja, ja takalamput olivat tavalliset öljyvalot. Vasta usean vuoden markkinoilla olon jälkeen se sai täysin sähköiset valot. Vilkut, jarruvalot ja rekisterikilven valo tulivat markkinoille myöhemmin. 1940-luvulla auton valoja alettiin sisällyttää sen muotoiluun ulkoisen sijoittelun sijaan. Halogeenivalot kehitettiin Euroopassa 1960-luvulla, ja vielä kirkkaampien HID-valojen tuotanto alkoi vuonna 1991. Uusimpana kehityssuuntana ovat LED-lamput, joista ensimmäiset autokäyttöön asennetut mallit esiteltiin vuonna 1993.

Valojen värillä on väliä

Auton valojen lähettämä väri on pitkälti standardoitu, ja ensimmäiset säännökset asiasta esitettiin Wienin tieliikennesopimuksessa vuonna 1949. Myöhemmin säännöksiä tarkennettiin YK:n vuoden 1968 tieliikennesopimuksessa. Yleisesti ottaen taaksepäin suunnatut valot emittoivat punaista, sivulle osoittavat valot ja vilkut keltaista ja eteenpäin osoitetut valot valkoista tai tiettyä keltaisen sävyä. Muut valojen värit eivät ole sallittuja, paitsi hälytysajoneuvoille. Auton-varaosat24.fi:stä voit tilata kaikki autoosi tarvitsemasi valot, työkalut ja tarvikkeet! Myös rekisterikilven valo on tärkeä muistaa pitää kunnossa!