Siirry sisältöön Siirry navigointiin

Osta Öljynsuodatin

2 710 Tulokset
*OVH: Ohjevähittäismyyntihinta

Moottorin voitelu

Moottorin voitelu suoritetaan polttomoottorikoneissa öljyllä. Henkilöautoissa käytetyissä nelitahtimoottoreissa moottorin voitelusta huolehtii öljypumppu. Öljy kiertää moottorissa paikoissa, jotka vaativat voitelua. Näitä moottorinosia ovat venttiilikoneisto, runkolaakerit, kiertokangen laakerit, sylinterit ja joissakin tapauksessa turboahdin. Öljy kiertää myös öljynsuodattimen läpi. Laakerien ja tiivisteiden kulumat voivat johtaa siihen, että moottoriöljyyn pääsee epäpuhtauksia, kuten palamisen jäänteenä syntyvää karstaa. Öljynsuodatin poistaa kaikki nämä epäpuhtaudet öljystä eikä epäpuhtaudet siten kierrä öljyjärjestelmässä. Puhdas moottoriöljy on paras keino pitää moottori kunnossa. Öljyn laadun, määrän ja puhtauden voi varsin helposti tarkastaa ja arvioida öljytikusta katsomalla. Jos öljy on hyvin tummaa, lähes mustaa, on se yleensä merkki siitä, että öljynvaihto on ajankohtainen. Puhdas moottoriöljy on yleensä kirkkaan ruskean väristä.

Suodattimen toimintaperiaate

Suodattimet on valmistettu ohutlevyteräksestä syvävetämällä, jonka sisällä sijaitsee suodatinpanos. Suodattimena käytetään yleensä kuitukangasta tai erityistä harsokangasta. Suodatin erottelee puhdistamattomasta öljystä epäpuhtaudet suodatinpaperin avulla. Puhdistamaton öljy virtaa suodatinpaperin läpi ulkokehän puolelta ja poistuu keskeltä. Suodattimessa epäpuhtaudet jäävät paperiin, mutta öljy läpäisee sen ja palaa takaisin järjestelmään. Suodattimessa on myös ohivirtausventtiili siltä varalta, että suodatinpaperi sattuisi tukkeutumaan. Ohivirtausventtiili estää tukkeutuneen suodattimen paineen nousun liian korkeaksi, sillä suuri ylipaine saattaa rikkoa suodattimen. Öljysuodatin on uusittava määrätyin väliajoin yleensä määräaikaishuollon yhteydessä 20000km tai 30000km välein tai mielellään kerran vuodessa. Jos vaihtoväliä ei seurata, se vähentää moottorin elinikää ja voi johtaa jopa moottorin vahingoittumiseen! Yleensä suodatin vaihdetaan vuosittaisen moottoriöljyn vaihdon yhteydessä.

Öljynsuodattimen vaihtaminen

Suodattimen irrottamiseen tarvitaan erityinen öljynsuodattimen vaihtotyökalu, joita on kuitenkin yleisesti saatavana, joten vaihto on mahdollista suorittaa itse. Suodattimen vaihdon yhteydessä tulisi vaihtaa myös moottoriöljy! Öljynvaihto aloitetaan nostamalla auto nosturissa sopivalle korkeudelle, jotta päästään käsiksi öljypohjan tyhjennystulpalle, että öljynsuodattimelle. Ensin moottorista valutetaan pois moottoriöljy avaamalla öljypohjassa sijaitseva öljytulppa pois. Öljy valutetaan sopivaan jäteastiaan ja hävitetään öljynvaihdon jälkeen asianmukaisesti. Kun kaikki öljy on valutettu pois moottorista, niin seuraavaksi vanha öljynsuodatin voidaan irrottaa. Kun suodatin on irrotettu, voidellaan uuden suodattimen tiiviste puhtaalla moottoriöljyllä ja kiristetään käsitiukkuuteen. Öljynsuodattimen asennuksen jälkeen vaihdetaan öljytulppaan uusi tiiviste ja asennetaan se paikalleen. Tämän jälkeen auto voidaan laskea nosturista ja täyttää moottori oikeanlaisella öljyllä moottorin öljyntäyttöaukosta. Yleensä auton moottoriin menee 3 - 5 litraa öljyä. Tarkasta mittatikulla oikea öljynpinnan taso ja lisää tarvittaessa oikea määrä. Verkkokaupastamme löydätte varaosien lisäksi myös ajoneuvoonne sopiva öljynsuodatin öljyt sekä muut varaosat. Valikoimastamme löydät myös renkaat ja rengaspaketit kesä- ja talvikäyttöön. Tarjoamme maan laajimman valikoiman yli 300000 osan voimalla henkilö- ja raskaaseen kalustoon. Tilaa varaosat autoosi nyt edullisesti osoitteesta Auton-varaosat24.fi.