Siirry sisältöön Siirry navigointiin
Autoni
Tarkennukset

Osta Lämpösuoja

2 Tulokset
*OVH: Ohjevähittäismyyntihinta

Hehkutulppien käyttötarkoitus

Hehkutusosoitin sytyttää polttoaineen. Dieselmoottorit, toisin kuin bensiinimoottorit, eivät käytä sytytystulppia palamisen aiheuttamiseksi. Sen sijaan ne perustuvat pelkästään puristukseen kohottaakseen ilman lämpötilaa pisteeseen, jossa diesel palaa itsestään, kun otetaan huomioon puristuksesta aiheutuva puristuspaine. Dieselpolttoaineen suuri paine ja suihkutuskuvio takavat tarkan ja täydellisen palamisen. Kun mäntä nousee ja puristaa ilmaa sylinterissä, tämä aiheuttaa sen, että ilman lämpötilan nousee. Kun mäntä saavuttaa sylinterin yläosan, lämpötila sylinterissä on erittäin korkea. Sitten polttoainesumu ruiskutetaan sylinteriin, se palaa välittömästi ja pakottaa männän alaspäin ja tuottaa siten tehoa. Paine, joka tarvitaan ilman lämmitykseen tähän lämpötilaan, vaatii kuitenkin suuren ja vahvan moottorilohkon. Hehkutulppien tarkoitus on lämmittää ilma dieselmoottorin palotilassa ennen käynnistystä. Dieselmoottoreissa polttoaine palaa korkean puristussuhteen ansiosta ilman kipinää. Hehkutulpat eivät siten ole ajon aikana päällä, kuten sytytystulpat, vaan ne helpottavat vain käynnistystä. Täten ne eivät vaikuta moottoritehoon tai käyntiin ajon aikana. Dieselmoottorien luonteen vuoksi ne tarvitsevat ylimääräistä apua kylmällä säällä. Hehkutulppa on lämmityselementti, joka aktivoidaan käynnistyksen aikana, kun moottorin lämpötila on liian alhainen. Se nostaa lämpötilaa sylintereiden sisällä helpottamaan dieselpolttoaineen sytyttämisessä. Tulpat lämmittävät sylinteriä noin 10 sekuntia. Kun oikea lämpötila on saavutettu, tietokone antaa kuljettajalle luvan käynnistää moottorin. Joissakin automalleissa moottori ei hehkuta, mikäli jäähdytysnesteen lämpötila ylittää tietyn arvon, yleensä 0 - +3 astetta. Merkkinä hehkutuksesta uudemmissa autoissa mittaristoon syttyy pieni keltainen käämin kuva, eli hehkun merkkivalo. Raskaassa kalustossa tai työkoneissa, kuten traktoreissa hehkutusosoittimena toimii vastuslanka, joka alkaa hehkua merkkinä siitä, että hehkutulppa on päällä. Hehkutulppia on metallisia sekä keraamisia, joista keraaminen on käyttöiältään pitkäikäisempi. Haittapuolena keraamisissa hehkuissa on hauraampi rakenne, jolloin kauan paikallaan ollut hehku saattaa murtua vaihdon yhteydessä. Tulpan kierteen puhdistus kannesta hehkutulpan vaihdon yhteydessä on suositeltavaa. Hehkutulppia valmistavat samat valmistajat kuin sytytystulppiakin.

Dieselmoottorin hehkutuksen viat

Normaalisti hehkutulpan merkkivalo syttyy vain kun moottori on kylmä. Tyypillisesti tämä valo vilkkuu vain, kun ongelma järjestelmässä on havaittu. Puristusiskun yläosassa oleva lämpötila riippuu monista tekijöistä, erityisesti sylinterin puristussuhteesta ja käynnistetyn ilman alkulämpötilasta. Kun moottori on kylmä, käynnistetyn ilman lämpötila on alhainen ja se saa vähän lämpöä moottorin sylinterin seinistä. Lisäksi, kun ilma puristuu ja kuumenee, jotkut tästä lämmöistä menevät kylmän sylinterin seinämiin, mikä vähentää lämpötilaa puristusiskun yläosassa. Hehkutulppa auttaa tässä asiassa lämmittämällä palotilaa ennen moottorin käynnistymistä. Hehkutulpan tyyppejä on kahdenlaisia. Tulppia voi olla sylinterimäisiä ja monisäikeisiä. Jokaisessa sylinterissä on kierre johon tulppa kierretään, joka on suoraan kohti sylinteriä tai epäsuoran ruiskutuksen tapauksessa, hehkutulppa on kammiossa, jota hehkutetaan paremman sytytyksen kannustamiseksi. Yleisin syy uusia hehkutusosoitin on ikääntyminen. Ajan myötä, toistuvien lämpenemiskierrosten jälkeen, hehkutulpat heikkenevät eivätkä kykene tuottamaan lämpöä. Mahdollisten heikentyneiden hehkutulppien vaihtaminen pitäisi auttaa tilanteisiin, joissa moottori ei käynnisty kunnolla. Jos uusi hehkutulppa ei korjaa ongelmaa, on tarpeen tarkistaa vikaa muualta. Hyvin todennäköisesti vika voi löytyä ajastimesta. Ajastimen tehtävänä on sammuttaa hehkut, kun oikea lämpötila on saavutettu. Viallinen ajastin saattaa pitää hehkut päällä liian kauan, jolloin hehku kuluu paljon normaalia nopeammin. Jos vika on havaittu, moottorinohjausyksikkö tallentaa koodin muistiin, josta voit diagnosoida ongelman. Pyydä autohuoltoasi tarkistamaan vika vikakoodinlukijalla vian paikantamiseksi.

Hehkutulpat verkkokaupastamme

Verkkokaupastamme löydät hehkutulpat dieselmoottoreihin. On kyseessä sitten henkilöauto tai kuorma-auto, traktori tai muu ajoneuvo, meiltä löydät varaosat tarpeisiinne! Hehkutusosoitin löytyykin meiltä aina edullisesti. Tilaa varaosat autoosi nyt edullisesti osoitteesta Auton-varaosat24.fi.